Thì Tương Lai Đơn Và Tương Lai Gần

     
3 Sự khác nhau giữa thi tương lai solo và sau này gần3.2 lốt hiệu nhận biết thì tương lai đối kháng và sau này gần

Thì tương lai đơn & Tương lai ngay gần (The Future Simple và The Near Future) – nội dung bài viết này nằm trong chuổi bài viết về ngữ pháp tiếng Anh trường đoản cú cơ phiên bản đến nâng cao. Trong bài viết này chúng tôi sẽ thuộc quý vị tìm hiểu về Thì sau này đơn & Tương lai ngay gần (The Future Simple & The Near Future) qua đó hiểu rỏ dùng để làm sử dụng một cách chuẩn xác trong giờ đồng hồ Anh

Công thức

 

 

Tương lai đơn

Khẳng địnhS + will + verbwill wash my hair after cooking dinner.

Bạn đang xem: Thì tương lai đơn và tương lai gần

Phủ địnhS + will not + verbShe will not go to the supermarket with her mother.
Nghi vấnWill + S + verb?

(Từ để hỏi) will + S + verb?

Will you go with her?

What will you do when you come khổng lồ Sarah’s house?

 

 

Be + going to

Khẳng địnhS + am/is/are going to lớn + verbShe is going to fly to japan next June.
Phủ địnhS + am/is/are not going khổng lồ + verbThey are not going to play basketball.
Nghi vấnAm/Is/Are + S + going lớn + verb?

(Từ để hỏi) is/ are + S + going to + verb?

Is she going to study Korean?

When are you going to study abroad?

Cách dùng

 

– tế bào tả ý định của bạn nói vào Speaking part 1 hoặc part 3 (thường đứng cuối bài bác nói để nói đến nói về những ý định sẽ có tác dụng trong tương lai)

Ví dụ:

Wow, honestly, I think I will have to lớn learn another language such as Japanese or Chinese so that I can have more advantages when applying for jobs. (Speaking part 1)

– miêu tả về dự đoán/ mong muốn/ mong muốn của người nói 


*
*

bài bác tập tất cả đáp án thì tương lai đơn và tương lai gần


Exercise 1: Điền vào địa điểm trống sử dụng những từ trong bảng sau để ngừng một bài xích hoàn chỉnh.

Question: How would you think the modern technology will change the workplace in the next 100 years?

are going to feelare likely khổng lồ lead towill have
will findis likely to becomewill develop
are predicted khổng lồ workare likely to occurwill be
will continueare going khổng lồ happenwill result

Sample answer:

Thanks khổng lồ modern technology, there have been enormous changes in the workplace over the past 100 years.

So now let us consider the changes that (1)……………… in the next 100 years. Unfortunately, I believe that not all changes (2)…………for the better. For example, more people (3)………… … from trang chủ and so they (4)………… more isolated from their colleagues. On the other hand they (5)………… greater freedom khổng lồ choose their working hours.

A further possible change is that handwriting (6)…………… obsolete. We are already so used to using a keyboard that today’s children are losing the ability to spell without the aid of a word processor.

Without a doubt, even greater changes (7)…………… in technology used in the workplace. Computers (8)……………… to grow even more powerful and this (9) …………………… in an even faster pace of life than we have now. Let us hope that our employers (10)……………… way lớn reduce the bao tay on worker’s this fast pace can bring.

I also think these improvements in giải pháp công nghệ (11)……………… even more globalization than now & companies (12)………………… very strong international links.

Exercise 2: lựa chọn đáp án phù hợp nhất cho từng câu sau.

1. I completely forget about this. Give me a moment, I………..do it now.

A. Will B. Am going C. Is going to

2. Tonight I……….stay at home. I have already told Jimmy khổng lồ come by và enjoy the new film series with me.

A. Be going to B. Will C. Either A or B

3. I…….fly to nhật bản next December.

A. Am going to B. Will C. Either A or B

4. If you have any problem, don’t worry. I………help you.

A. Will B. Am going to vày C. Either A or B

5. Where are you going?

A. I am going to lớn see a friend. B. I’ll see a friend. C. I went khổng lồ a friend.

6. That’s the phone./ I….answer it.

A. Will B. Am going lớn C. Either A or B

7. Look at those clouds. It….rain now.

A. Will B. Is going khổng lồ C Either A or B

8. Tea or coffee?

A. I am going khổng lồ have tea, please. B. I’ll have tea, please. C. I want lớn drink.

Xem thêm: Những Cách Giảm Đau Bao Tử Ngay Lập Tức Dễ Thực Hiện Tại Nhà

9. Thanks for your offer. But I am OK. John………help me.

A. Is going to lớn B. Will C. Either A or B

10. The weather forecast says it…….rain tomorrow.

A. Is going khổng lồ B. Will C. Either A or B

Exercise 3: Chia các động từ vào ngoặc để tạo thành một bài xích hoàn chỉnh.

 

The line graph illustrates the financial position of a New Zealand local authority from 2012 to 2022. It is measured in millions of New Zealand dollars. Overall, it can be seen that while rates revenue and user charges are predicted to lớn increase over the period, borrowings and grants and subsidies (1-remain)…………. Much lower.

Rates revenues & user charges (2-follow)………………a very similar pattern over the time frame. Rates revenue stood at just under 1.5 billion in 2012, which was the highest of the four criteria. Though they remained stable until 2013, they are expected khổng lồ climb to approximately 2.4 billion dollars in 2022. Like rates revenues, use charges are predicted lớn continuously increase. They began the period at 1 billion and (3- stand)……………..at twice this level by 2022.

Borrowings, on the other hand, are expected khổng lồ show considerable fluctuation. Although having initially increased, they (4-drop)………………..to a low of 600 million in 2016, before reaching a peak of just under 1.5 billion in 2020. Borrowings (5- finish)……………….the period at around the same level that they began. Grant & subsidies were the lowest of the four, at under 500 million in 2012. Despite moving up to lớn exceed borrowing briefly in 2016, this low màn chơi will continue until 2022.

 

Exercise 4: phân tách động trường đoản cú ở những câu sau.

1. I’m afraid I……………… (not/ be) able khổng lồ come tomorrow.

2. Because of the train strike, the meeting ……………… (not/ take) place at 9 o’clock.

3. A: “Go và tidy your room.” B: “Okay. I ……………… (do) it now!”

4. If it rains, we ……………… (not/ go) to the beach.

5. In my opinion, she ……………… (not/ pass) the exam.

6. A: “I’m driving to the party, would you like a lift?” B: “Thank you but I ……………… (take) the bus.”

7. Look at the sky! It………………(rain) very heavily!

8. The company (hold)………………a very important meeting next month.

9. According khổng lồ the weather forecast, it ……………… (not/ snow) tomorrow.

Xem thêm: Hướng Dẫn Bấm Đầu Cáp Quang, Hướng Dẫn Thi Công Đầu Fast Connector

10. I think I (go)…………………study abroad.

Đáp án

Exercise 1

1. Are likely to lớn occur 2. Will be 3. Are predicted to lớn work 4. Are going to lớn feel 5. Will have 6. Is likely to lớn become 7. Are going khổng lồ happen 8. Will continue 9. Will result 10. Will find 11. Are likely khổng lồ lead to 12. Will develop

Exercise 2

1A 2B 3A 4A 5A 6A 7B 8B 9C 10C

 

Exercise 3

1. Will remain 2. Will follow 3. Will stand 4. Will drop 5. Will finish

Exercise 4

1. Will not be 2. Will not take 3. Will do 4. Will not go 5. Will not pass 6. Will take 7. Is going to lớn rain 8. Is going khổng lồ hold 9. Is not going to lớn snow 10. Am going to